Choď na obsah Choď na menu
 


Prevencia v gynekológii

18. 12. 2014

Pod pojmom prevencia rozumieme predchádzanie vzniku určitého ochorenia. Rakovina krčka maternice je v celosvetovom meradle druhým najčastejším zhubným nádorom u žien. Bohužiaľ, zhubné ochorenia vaječníkov a prsníkov taktiež nezaostávajú, avšak prevenciou a pravidelnými gynekologickými prehliadkami a počet žien, ktoré boj s týmito chorobami prehrali, zmenšuje. Pravidelná prevencia zachraňuje životy.Mnoho žien si myslí, že keď ich nič nebolí, k lekárovi chodiť netreba. To ale neznamená, že sú zdravé. Mnoho ochorení prebieha skryto, bez výraznejších problémov či príznakov.

O týchto ochoreniach a rôznych problémoch sa hovorilo 30. októbra 2014 v Podduklianskej knižnici vo Svidníku. Prednášku viedla MUDr. Zuzana Magdziaková, primárka gynekologicko-pôrodnického oddelenia Nemocnice arm. generála L. Svobodu vo Svidníku.

Primárka zdôraznila nevyhnutnosť zúčastňovať sa preventívnych prehliadok a to PRAVIDELNE. Jedine tak sa dá každé ochorenie zachytiť vo včasných štádiách, čo je pri nádorových ochoreniach rozhodujúce. Skoré rozpoznane príznakov,  rizikových faktorov, prípadný operačný zákrok hrajú veľkú rolu pri celkovej liečbe a jej úspešnosti.

Toto podujatie sa uskutočnilo v spolupráci s HELPONKO OZ Mestisko. Bolo to tretie stretnutie z oblasti zdravotníctva a celkovej prevencie nádorových ochorení rôzneho druhu, ktoré združenie organizovalo na pôde Podduklianskej knižnice.

 

Náhľad fotografií zo zložky Prevencia v gynekológii

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.